Kedves Sakktársak!

 

A Pest megyei CSB I. osztályában a 3. fordulóban Szob-Törökbálint meccsen a 7. táblán a törökbálinti játékos kétszer szabálytalanul lépett. Ennek ellenére a partit folytatták és a korábban szabálytalanul lépő játékos nyert.

Ezt követően a szabályosan játszó fél reklamálta a kialakult helyzetet.

 

A versenybíróság a következőket állapította meg, amelyről a játszmalapok és egyéb információk beérkezését követő egy napon belül az illetékes csapatvezetőket is tájékoztatta  ( 2017. dec. 13.-án):

 

·         Szabálytalan lépés esetén a FIDE 2014.07.01 Szabálytalan lépések 7. fejezete 7.5 pontja az irányadó:

(b)     „Az előbbi 7.5.(a) szerinti eljárást követően, és egy játékosra vonatkoztatva, az első szabálytalan lépés esetében a versenybíró két perc rendkívüli játékidőt kell, hogy adjon a vétlen félnek; ha ugyanaz a játékos másodszor is szabálytalan lépést tesz, akkor ezt a játékost a játszma vesztesének kell nyilvánítania. Mindemellett a játszma döntetlen, ha az ellenfél királyát már semmilyen szabályos lépéssorozat esetén sem lehet bemattolni.”

 

·         A szabálytalan lépés reklamálása akkor jogos, ha ezt játszmalap alapján rekonstruálni lehet. Ki reklamál, ki van lépésen, lépett a vétlen stb…. Sajnos a parti rekonstruálása a pontatlan játszmalap vezetés miatt nagyon nehéz. A konkrét szabálytalanság tényállása nehezen állapítható meg, írásos nyoma a játszmalapokon nem egyértelmű, az eredményjelentő lapon a lejátszott (!?) parti eredménye mellé beírt megjegyzés kevés.  A többi rendelkezésre álló információ csak a csapatvezető szóbeli nyilatkozata.

·         Mivel a partit végigjátszották a reklamáció okafogyottá vált. Utólagos reklamációnak nincs helye!

 

 

Tehát mégegyszer összefoglalva:

·         Az első szabálytalanságnál (ezt a játszmalapon is fel kell tüntetni ) a FIDE 2014.07.01 Szabálytalan lépések 7. fejezete 7.5 pontja b) alpont értelmében kell eljárni. Tehát az első szabálytalan lépés esetében a vétkes figyelmeztetést kap és 2 percet a vétlen számára jóváírunk. A 2. szabálytalan lépés pedig azonnal veszít. Ez azt jelenti, hogy a partit nem folytatják, hanem vége és a szabálytalan lépést elkövető vesztett.

·         Nem érthető, hogy hogyan játszhatták le a partit. Mert ha szabálytalanság történt abban a pillanatban vége a partinak, nemhogy a parti folytatódik mintha semmi sem történt volna.

·         Ezért utólag bármilyen reklamáció értelmetlen, mivel a partit végig játszották.

·         Az már csak hab a tortán, hogy a digitális órák használata esetén, a szükséges időkorrekciók beállításait el tudja-e végezni a helyi csapatvezető, aki kijelölt bíró a Pest megyei CSB-k esetében. Ez azért fontos, mert egyrészről törekvés az egységes digitális órák bevezetése, de ugyanakkor azoknak kezelése nem mindenki számára ismert.

 

 

Pest megyei Versenybíróság